Ethereum’un 2021 Yılı

Eray USTA
23 min readJan 26, 2022

--

Bu yazı Josh Stark ve Evan Van Ness’in şuradaki yazısının türkçeleştirilmiş versiyonudur. Araya ufak tefek kendi fikirlerimi katmış olabilirim. Onun dışında türkçeleştirildiğinde anlamı kaybolan bazı yerleri varolan terimleri ile bıraktım veya ingilizce ve türkçe karşılıklarını birlikte yazdım. Bu benim ilk medium yazım umarım beğenilir ve yazmaya devam ederim. Lütfen eksik veya hatalı yerleri bildirin. İyi okumalar.

Ethereum, dijital bir uygarlığın temelidir.

Ethereum güçlendirilmiş, güvenli ve güvenilirdir. Üzerine inşa edilen dijital şehirleri desteklemek için gerekli olan ana kayadır.

Bu şehirler hızla büyüyor. Ethereum herkese açık olduğu için, birçok farklı kullanıcı onu geliştirmek için nedenler buldu:

  • Piyasalar bunu finansal altyapı olarak kullanıyor
  • Sanatçılar eserlerine kalıcılık kazandırmak için kullanıyor
  • Varlıklar bunu bir yerleşim katmanı olarak kullanıyor
  • Topluluklar, paylaşılan kaynakları yönetmek için kullanıyor

Bu yıl Ethereum uygulamaları kamuoyunda patladı. Dünya, Ethereum üzerine kurulu daha merkezi olmayan bir internet vizyonunu anlamaya başladığında, eski “web3” terimi yeniden moda oldu.

Tıpkı 2018, 2019 ve 2020'de olduğu gibi, hedefimiz uzaktan bakmanızı sağlamak ve size daha büyük resmi göstermektir.

Bize göre, bu yıl Ethereum’daki en önemli gelişmeler şunlardı:

  1. Layer 2 geldiyıllarca süren geliştirmeden sonra, L2 protokolleri ana ağda başlatılır ve Ethereum’un kapasitesini genişletir
  2. Yaratıcı ekonomi ana akım haline geliyor — NFT’ler her yerde ve sanatçılar milyarlar kazanmak için Ethereum kullanıyor
  3. Çekirdek protokol yükseltmeleriEthereum Ar-Ge topluluğu birden fazla upgrade göndererek Proof of Stake’e geçişe hazırlanıyor
  4. DAO’lar devrilme noktasını geçtiDAO’lar toplulukların kendi kendini yönetmesi, milyarlarca varlık biriktirmesi ve yeni kullanıcılar çekmesi için uygun bir araç haline geldi

Yukarıdaki temaları ele almadan önce, Ethereum’un büyümesini değerlendirmeyi bırakalım. Geçtiğimiz yıllarda, Ethereum’u context e (bağlama) yerleştirmeye çalışan farklı core (temel) metrikleri izledik. Bu yıl, bu metriklerden bazıları önemli kilometre taşlarını aştı.

A. İnsanlar kullanmak için hangi blok zincirlerine para ödüyor?

Ethereum üst üste 2. yıl dünyanın en çok talep gören blok zinciri oldu.

Source: Cryptofees (cryptofees.info)

Bu grafik, seçilen L1 blok zincirleri için toplam işlem ücretlerini gösterir. Bu, her bir L1'i kullanmak için — işlem göndermek veya bir akıllı sözleşme ile etkileşim kurmak için ödenen tüm ücretlerin toplamıdır.

Toplamda, o blok zincirinin toplam “blok alanının” değerini — belirli bir yıl içinde o blok zincirinin toplam işlem kapasitesini temsil ederler.

Toplam işlem ücretleri yalnızca bir ölçüdür ve tek başına bakıldığında, bir blok zincirinin değerinin veya kullanıcılara sağladığı faydanın kusurlu bir temsilidir. Ancak, bize her bir blok zincirinin kullanıcılarına karşılaştırmalı değerini gösterir. İşleyen bir piyasada insanların blok zinciri kullanmak için ödemeye razı oldukları değere değer.

Karşılaştırmamızı diğer uygulamaları, L2 ağlarını ve diğer L1'leri içerecek şekilde genişletirsek aşağıdakileri görürüz:

Source: Cryptofees (cryptofees.info)

Pembe renkli çubukların her biri, Uniswap veya ENS gibi Ethereum üzerine kurulu uygulamalardır. Bu uygulamalar için, buradaki ücret toplamları blok zinciri işlem ücretleri değil, kullanıcının uygulamayı kullanmak için ödediği diğer ücret türleridir. (bir borsada likidite sağlayıcılarına ödenen ücretler gibi).

İnanılmaz bir şekilde, 2021'de Ethereum üzerine kurulu uygulamaları kullanmak için ödenen değer, diğer tüm L1 blok zincirlerini bir arada kullanmak için ödenen değeri aşıyor.

Ethereum’un blok alanına olan talep diğer tüm blok zincirlerini geride bırakmaya devam ederken, anlamlı karşılaştırmalar için başka yerlere bakabiliriz. Bu yıl Ethereum L1 kullanmak için ödenen ücretleri Visa ve Stripe gibi ödeme ağlarının gelirleriyle karşılaştırabiliriz :

Source: Cryptofees (cryptofees.info), Visa, Backlink

Toplam işlem ücretleri ve kurumsal gelir tamamen karşılaştırılabilir değildir (Visa ve Stripe, doğrudan kullanıcılar tarafından ödenen ücretler dışındaki kaynaklardan gelir elde eder ve Ethereum, Stripe’in yapamayacağı birçok şeyi yapabilir). Bununla birlikte, Ethereum’un ölçeğinin ve piyasadaki değerinin bir göstergesidir.

B. Ethereum ne kadar değer kazandı?

Bir blok zincirinin en basit kullanım durumlarından biri, varlıkları transfer etmektir. Bu yıl Ethereum’a ne kadar değer aktarıldı?

2020'nin ortalarında Bitcoin’i geride bıraktığından beri, Ethereum dünyadaki en büyük varlık akışını sağlayan blok zinciri olmaya devam ediyor.

Ethereum verileri, hacmi 500 milyon dolardan büyük olan tüm büyük ERC20'leri içerir. Bitcoin verileri, Omni’de USDT’yi içerir. Ethereum’daki tüm varlıkları saymadığımız için bu tablo Ethereum’un toplam hacmini olduğundan az gösteriyor. Visa (annualreport.visa.com) ve CoinMetrics (coinmetrics.io) verileri,

Bu yıl Ethereum yaklaşık 11.6 trilyon USD hareket etti. Bu, Visa’dan ve Bitcoin’in iki katından daha fazla.

C. DeFI’de kilitli değerler

Son olarak, DeFi protokollerinde kilitli olan tüm varlıkların toplam değerini takip edebiliyoruz. Varlıkların “DeFi’ye kilitlenmesi”, bir kullanıcının genellikle protokolün varlıklarını kullanmasına izin verme karşılığında bir getiri elde etmek için, örneğin likidite olarak bir miktar fonu bir protokole yatırdığı anlamına gelir.

Ethereum’un DeFi sektörü, büyük bir farkla en fazla kilitli varlığa sahip olmaya devam ediyor.

Source: DeFi Llama (https://defillama.com/chains)

Karşılaştırılabilir rakamlar bulmak için bir kez daha blockchain ekosisteminin dışına bakmalıyız. 2021'de Ethereum’da DeFi’de kilitlenen toplam değer (153 milyar dolar), Robinhood ( 80 milyar dolar ) ve Bridgewater Associates’in ( 140 milyar dolar ) yönetimi altındaki varlıkları geçti.

1. Layer 2 Geldi

Yıllarca süren Ar-Ge çalışmalarının ardından Ethereum’u ölçeklendirecek teknolojiler bu yıl hayata geçti.

Ethereum’un işlem kapasitesi artık sadece Ethereum’un 1. Katmanının kapasitesi değildir.

Bunun yerine, Ethereum’un L1'inin kapasitesi ile Ethereum’un güvenliğini devralan tüm “Layer 2” protokollerinin kapasitesidir.

Kamuya açık bilgilerdeki sınırlamalar nedeniyle L2 verileri eksik. Tüm veriler burada: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1-Is51Do_AgatnUsoxo-Iy7B0clCyxf1VN_gDt8mtly4

Bu grafik bize 2021'de hem L1 hem de L2 dahil olmak üzere Ethereum’daki toplam kümülatif işlemleri gösterir.

2021'de Ethereum’un L1'i günde yaklaşık 1,2 milyon işlem (veya saniyede yaklaşık 15 işlem) yaptı. Layer 2 protokolleri çevrimiçi hale geldikçe, Ethereum’un etkin kapasitesi artmaya başladı ve birleşik işlem oranı (tablonun en üst satırı) yukarı doğru çıkmaya başladı.

Tüm L2 protokolleri henüz dağıtımlarının başındadır ve bazıları henüz tüm geçici güven varsayımlarını kaldırmamıştır ( daha fazla bilgi için L2Beat’e bakın ). Burada gruplanan teknolojiler arasında da dikkate değer farklılıklar vardır. Örneğin StarkEx zincirlerinden bazıları teknik olarak Validium’lardır, bu da kanıtlarının zincir üzerinde değil zincir dışında depolandığı anlamına gelir.

L2 protokolleri olgunlaşmaya ve pazar payı kazanmaya devam ettikçe, bu grafiğin L2 kısmı, L1'in işlem kapasitesini aşana kadar büyüyecektir. “Ethereum” artık tek bir protokolü değil, ortak bir L1'i paylaşan bir protokoller topluluğunu ifade eder.

Ethereum’un pahalı veya yavaş olduğunu okumuş olabilirsiniz, ancak bunun tek nedeni insanların yanlış karşılaştırmalar yapmasıdır. Ethereum, üzerine inşa edilmiş birden fazla üretime hazır L2'ye sahip olma noktasına kadar olgunlaşan ilk blok zinciridir. L1'deki bazı kullanım durumları için gaz ücretleri yüksek kalsa da 2021, çoğu kullanıcının yalnızca L2 aracılığıyla Ethereum ile etkileşime girdiği bir geleceğe doğru dönüm noktasını işaret ediyor.

L2 işlemlerinin en büyük payı şu anda “ ZK rollups ” olarak adlandırılan uygulamaya özel L2 protokollerinde yapılıyor. Bunlar, ticaret veya basit token transferleri gibi belirli uygulama türleri için uzmanlaşmış L2'lerdir.

Ethereum üzerine kurulu ZK rollup ekosistemi 2021'de ilerleme kaydetti:

  • Loopring, 2020'de zkRollup merkezi olmayan bir borsa başlattı. V2'nin lansmanını 2021'in başlarında tamamladılar ve Ağustos 2021'de NFT basımı (minting) ve ticareti için destek eklediler.
  • Matter Labs, Haziran 2020'de Argent gibi cüzdanlara ve Gitcoin gibi uygulamalara entegre edilmiş bir ödeme toplaması (zkSync) başlattı (ve EVM uyumluluğuna sahip olacak “ zkSync 2.0 ” üzerinde çalışmaya devam ediyor )
  • Aztec, Mart 2021'de bir özel ödeme toplaması (“zk.money”) başlattı ve Nisan ayında DAI stablecoin’i için destek ekledi.
  • Starkware’in StarkEx platformu kullanılarak başlatılan çok sayıda proje :

1- DeversiFi (DEX) Haziran 2020'de piyasaya sürüldü (validium)

2- ImmutableX (bir NFT değişimi) Nisan 2021'de piyasaya sürüldü (validium)

3- dYdX (Defi trade platformu) Nisan 2021'de piyasaya sürüldü (rollup)

4- Sorare (fantezi futbol NFT projesi) Temmuz 2021'de piyasaya sürüldü (validium)

Kamuya açık bilgilerdeki sınırlamalar nedeniyle L2 verileri eksik. Tüm veriler burada: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1-Is51Do_AgatnUsoxo-Iy7B0clCyxf1VN_gDt8mtly4

Bu yıl, rollup ekosistemine iki önemli yeni giriş yapıldı: Arbitrum ve Optimism.

Arbitrum ve Optimism, üretime ulaşan ilk generalized rollups olarak dikkat çekiyor. Bu, her rollup ın Ethereum’un doğal bir uzantısı gibi çalıştığı anlamına gelir — bunlar “ EVM uyumludur”. Kullanıcılar, Ethereum tabanlı varlıkları kendilerine kolayca taşıyabilir ve geliştiriciler, Solidity sözleşmelerini ve uygulamalarını, kullanıcıların onlarla etkileşime girebilecekleri rolluplara kendileri dağıtabilir.

Kamuya açık bilgilerdeki sınırlamalar nedeniyle L2 verileri eksik. Tüm veriler burada: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1-Is51Do_AgatnUsoxo-Iy7B0clCyxf1VN_gDt8mtly4

Arbitrum, 14 Mayıs’ta ana ağda(mainnet) başlatıldı ve 31 Ağustos’ta whitelist i kaldırdı. Birkaç ay sonra Optimism, 19 Ağustos’ta ana ağda başlatıldı (mainnet) ve 16 Aralık’ta whitelist i kaldırdı.

L2 ekosistemi büyüdükçe, kullanıcılar bunlara giderek daha fazla para yatırıyor. Bu yazı itibariyle, L2 protokollerinde yaklaşık 6 milyar ABD doları bulunmaktadır.

Rollup Context ‘i

Kripto topluluğu, on yıldır “ Layer 2 ” teknolojileriyle blok zincirlerini ölçeklendirmek için çalışıyor.

Bitcoin’deki ödeme kanalları 2012 gibi erken bir tarihte tartışıldı. Kanallar nihayetinde nispeten niş bir ölçeklendirme çözümü olarak Ethereum’da üretime girecek olsa da, akıllı sözleşmeleri ölçeklendirme yeteneğine sahip değillerdi.

2017 yılında Vitalik ve Joseph Poon, Plazma adlı yeni bir çözüm önerdi.

Temel fikir, akıllı kod ve ekonomik mekanizmalar aracılığıyla güvenliği devralan, Ethereum’a sabitlenecek ayrı blok zincirleri oluşturarak Ethereum’u ölçeklendirmekti.

Bu araştırma dizisi, “ rollup ” adı verilen yeni bir tekniğe yol açtı. Plasma’nın fikirlerini temel alan Rollup’lar, L1'in güvenliğini devralırken, kullanımı daha ucuz ve daha hızlı olabilen ayrı bir L2 blok zinciri oluşturarak Ethereum’u ölçeklendirmeye çalışır.

Uygulamalar, rollup zincirinde bulunur ve kullanıcılar, rollup zinciriyle doğrudan etkileşime girer. Arka planda, protokol herkesin işlemlerini toplar (“rollup”) ve bunların bir kaydını Ethereum L1'de saklar. Bu kayıtlar, bu işlemlerin Ethereum’un güçlü güvenliğinden faydalanmasını sağlar.

Ancak bunu yapmanın iki farklı yolu vardır, bu da iki farklı toplama tasarımı türüne yol açar: Optimistic rollups (İyimser toplamalar) ve Zero-Knowledge rollups (Sıfır Bilgi toplamaları).

Zero-Knowledge rollups da, işlemin geçerli olduğunu kanıtlamak ve bu kanıtı Ethereum’da saklamak için kriptografi kullanılır. Verilerin çoğu atılabilir (yani zincir üzerinde saklamanız gerekmez) ve yalnızca küçük bir veri parçası kalır. Ancak işlemin geçerli olduğunu matematiksel olarak kanıtlamak yeterlidir.

Bugün, yukarıda ele aldığımız birçok uygulamaya özel toplama var. Ancak, Matter Labs, Starkware (Kasım’da alfa piyasaya sürüldü ), Polygon Hermez, Scroll Tech ve Privacy & Scaling Explorations grubu gibi ekipler tarafından oluşturulan generalized (genelleştirilmiş) ZK Rollups hala devam eden bir çalışmadır.

Karmaşık bir konuyu basitleştirmek için: ZK rollups, rollup da çalışan kodu özel bir matematiksel denkleme dönüştürerek çalışır. Bu denklem, bize ana ağda (mainnet) depolanan özlü kanıtları veren şeydir.

Olası girdiler kısıtlı olduğunda böyle bir denklemi tanımlamak çok daha kolaydır. Örneğin, sadece basit token transferleri yapacaksak. Bu uygulamaya özel denklemlerin tasarımı daha kolaydır.

Karşılaştırıldığında, olası herhangi bir kod girişini alıp ondan bir kanıt oluşturabilecek denklemi tanımlamak çok daha zordur. Genel rasgele kod için kullanılabilecek bir ZK rollups oluşturmanın zorluğu budur.

Bu tür bir “proof (genel)” hesaplamanın (“EVM equivalence (denkliği)” olarak da bilinir) elde edilmesi “Optimistic Rollups” ile çok daha kolaydır.

Optimistic Rollups la, L2 toplama zinciri, L1'deki işlemlerin toplu kayıtlarını bırakır.

Ancak, bu sonuçların geçerliliğini garanti edecek olan “kanıt” çoğu durumda fiilen çalıştırılmaz. Protokol iyimserdir (optimistic) — her bloğun geçerli olduğunu varsayar, ancak gerekirse her zaman kanıtlama hakkını saklı tutar.

Optimistic Rollups, birisinin ispatı daha sonra çalıştırabilmesi için verileri muhafaza etmesi gerektiğinden, zincire nakledilecek daha büyük miktarda işlem verisi gerektirir (zero-knowledge kullanılarak zaten doğrulanmış küçük bir kanıt yerine). Ancak yeni kriptografik yenilikler gerekli olmadığından, tamamen genelleştirilmiş Optimistic Rollups (Arbitrum ve Optimistic gibi) bugün üretimde zaten mevcuttur.

Her iki durumda da, bu, bir rollup işleminizin nihai olduğuna dair çok yüksek bir güvenceniz olduğu anlamına gelir. Biri size bir rollup da ETH gönderirse, bu transferin kanıtı Ethereum’da bulunur ve gerekirse bu ETH’yi her zaman L1'e çekebilirsiniz.

Layer 2 için uzun bekleyiş sona erdi. Şimdilik sadece çok düzensiz dağılmış durumdadır. Uygulamaların, borsaların, cüzdanların L2'yi desteklemesi ve kullanıcıların geçiş yapmasına yardımcı olması aylar alacaktır.

2. Ethereum’un Yaratıcı Ekonomisi Yaygınlaşıyor

Geçen yılki blog gönderisinde, Ethereum’un “yaratıcı ekonomisinin” büyüme belirtileri gösterdiğini belirtmiştik.

Cryptoart hacmi Aralık ayında keskin bir şekilde yükseldi ve giderek daha fazla sanatçının, çalışmalarının değerini yakalamak için Ethereum’un onlara verdiği araçlarla deneyler yaptığına dair işaretler gösterdi.

Takip eden yıl ise beklentileri aştı.

2021'de sanatçılar, müzisyenler, yazarlar ve diğer içerik oluşturucular toplam 3,5 milyar dolar kazanmak için Ethereum’u kullandılar. Bu toplam, Ethereum’u yaratıcılar için en büyük küresel platformlardan biri haline getiriyor.

Ethereum verileri 2021'den, diğer tüm veriler kamuya açık bilgilerdeki sınırlamalar nedeniyle 2020'den. Burada belgelenen tüm veriler: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1-Is51Do_AgatnUsoxo-Iy7B0clCyxf1VN_gDt8mtly4/

2021'de Ethereum, sanatçılara ve müzisyenlere OnlyFans veya Patreon’dan ve neredeyse dünyanın en büyük içerik oluşturucu platformlarından daha fazla para kazandırdı.

Yaratıcı ekonomi nedir?

Ethereum’un “yaratıcı ekonomisi”, dünyanın dört bir yanındaki yaratıcı insanların Ethereum kullanarak işlerinden para kazanmalarını sağlayan araçlar, hizmetler ve pazarlar kümesidir.

Şimdiye kadar, internetin “yaratıcı ekonomisi” büyük merkezi platformların egemenliğindeydi. Bunların çoğu, YouTube veya Spotify gibi bir platformun reklamlardan veya aboneliklerden gelir elde ettiği ve ardından bu gelirin küçük bir kısmını içerik oluşturuculara aktardığı benzer bir model kullanır.

Bu iş modeli Spotify’ı 40 milyar dolarlık bir şirkete dönüştürdü. Ancak, her akıştan küçük bir pay alan sanatçıların çoğu için her zaman tatmin edici olmamıştır. 2020'de yalnızca 13.400 sanatçı Spotify’dan 50 bin dolardan fazla para kazandı (platformdaki 1,2 milyon sanatçı havuzundan).

Daha da fazla sayıda sanatçı, çalışmalarını Instagram veya Twitter’da yayınlayarak ücretsiz çalışıyor. Platformlar değerlenirken, sanatçıya “maruz kalma” ile ödeme yapar.

Ethereum, yaratıcılara çalışmalarından para kazanmaları için yeni araçlar verdi. Özellikle bir araç öne çıkıyor: NFT. Sanat, müzik, fotoğraf, video veya oyun öğeleri gibi herhangi bir dijital dosyanın sahipliğini temsil eden dijital bir sertifika. 2021 boyunca OpenSea, Rarible, Foundation, Zora ve Mirror gibi platformlar sanatçıların NFT oluşturmasına, satmasına ve takas etmesine olanak sağladı.

NFT ekosistemi çok erken aşamalarda. Bir yıl önce, NFT pazarının zar zor var olduğunu unutmayın. Bugün hacmin ve kullanıcıların büyük çoğunluğu tek bir platformda (OpenSea) yoğunlaşmıştır. Ancak, merkezi olmayan borsalar da dahil olmak üzere rakipleri çıkarmak için çalışan birçok proje var. Merkezi olmayan borsaların (bir “dex”) tarihinden ve Uniswap’ın inanılmaz büyümesinden öğrendiğimiz gibi, kullanıcılarına sahiplik veren merkezi olmayan projeler merkezi görevlilerle anlamlı bir şekilde rekabet edebilir.

NFT pazarının hızlı genişlemesi ana akımın ilgisini çekti. Steph Curry, Eminem ve Shaquille O’Neal, Bored Apes’i satın aldı. Adidas da öyle yaptı ve onlar da dijital arazi satın aldılar ve kendi NFT koleksiyonlarını çıkardılar. Budweiser, Paris Hilton, Trey Songz, Drake Bell ve Shopify CEO’su tüm kayıtlı ENS isimlerini twitter hesaplarına yerleştirdi.

Yükselen NFT değerlendirmelerinin ve ünlülerin ilgisinin ötesine bakıldığında, Ethereum’un yaratıcı ekonomisinin ortaya çıkışı, topluluğumuz için sessiz bir devrime işaret ediyor.

Kripto endüstrisi tarihinin çoğu için, bu teknolojileri kullanarak geçimini sağlayabilecek insanların çoğunluğu yalnızca birkaç kategoriye aitti: yatırımcılar, geliştiriciler veya kripto şirketleri için çalışanlar.

Ancak 2021'de bu değişti.

Bu yıl, yeni ve çok farklı profesyonel geçmişlerden çok daha fazla sayıda insan, kendilerini finansal olarak desteklemek için Ethereum kullanmaya başladı. 2021'de insanlar önceden var olan herhangi bir sermaye olmadan, teknik becerilere sahip olmadan, finans veya yatırım geçmişi olmadan ve bir kripto girişiminde çalışmadan Ethereum kullanarak para kazanabilirler.

Bu yaratıcılar sadece sıradan kullanıcılar değil, Ethereum topluluğunun ona bağımlı olan ve ekosistemde anlamlı bir paya sahip olan çekirdek üyeleridir. Bu değişiklik, yeni insanların, fikirlerin, toplulukların, yeteneklerin, bakış açılarının ve endişelerin akışına yol açarak Ethereum’un ekosistemini değiştirdi ve geleceğini etkiledi.

En önemlisi, birçok yeni Ethereum kullanıcısı, Proof of Work tarafından tüketilen enerjiden haklı olarak endişe duyuyor. Neyse ki, bu endişeleri paylaşan bir topluluğa katılıyorlar. Ethereum topluluğu 2014'ten beri Proof of Work’ün çok fazla enerji tüketecek şekilde büyüyeceğini biliyor ve o zamandan beri bunu bitirmek için çalışıyor.

3. Çekirdek Protokol Yükseltmeleri

2021'de Ethereum topluluğu, Proof of Stake’e geçiş yolunda istikrarlı bir ilerleme kaydetti ve yeni bir ücret piyasası ve birçok küçük optimizasyon gibi değişiklikler getiren iki büyük ana ağ yükseltmesi gönderdi.

Bu güncellemelerin araştırılması, geliştirilmesi, koordinasyonu ve uygulanması, açık araştırma ve işbirliği yoluyla dünyanın her yerindeki bağımsız ekipler tarafından gerçekleştirilmektedir. Her zaman olduğu gibi, Ethereum bir katedral değil, bir çarşıdır.

Bu çalışmanın önemli bir kısmı, bireysel müşteriler oluşturan ve bakımını yapan ekipler tarafından yapılır. Ethereum, aktif olarak üretim istemci yazılımı oluşturan birden fazla bağımsız ekibe sahip tek blok zinciri olarak dikkate değerdir.

Uygulamada zorlu olmaya devam etse de, istemci (client) çeşitliliği Ethereum topluluğu için her zaman bir öncelik olmuştur. İstemci çeşitliliği, belirli bir istemcide, parasal değerini yok edebilecek hatalara karşı korunmaya yardımcı olur, ama aynı zamanda core geliştiriciler komitesi tarafından yönetişimin ele geçirilmesine karşı bir kontrol sağlar.

Ethereum, “specification first (önce belirtim)” blok zinciridir, yani protokolün kuralları, herhangi bir belirli yazılım parçasından veya bu yazılımı koruyan bireylerden bağımsızdır. Herkes specification uygulayabilir ve mevcut istemcilerle rekabet etmek için kendi istemcisini oluşturabilir.

Bu yıl, istemci ekipleri ve daha büyük Ar-Ge topluluğu, Ethereum ana ağına iki önemli yükseltme gönderdi: Nisan ayında “ Berlin ” ve Ağustos ayında “ Londra ”. Bu yükseltmeler birden fazla değişiklik içeriyordu. En dikkate değer olanı, Ethereum ücret piyasasını yeniden şekillendiren (aşağıda ayrıntılı olarak tartışılan) EIP-1559 idi, ancak aynı zamanda Ethereum’un DOS saldırılarına karşı savunmasını geliştiren EIP-2929 gibi kritik değişiklikleri de içeriyordu.

Ekipler ayrıca 1 Aralık 2020'den beri Ethereum ana ağıyla paralel olarak çalışan Proof of Stake zinciri olan “Beacon zincirine” “ Altair “ yükseltmesini gönderdi. Altair yükseltmesi hem hafif istemcileri consensus için etkinleştirdi hem de slashing and liveness teşvikleri.

Burada slashing ve liveness i ilk kez duyanlar için açıklamak gerekirse:

Slahshing: Slashing, bir doğrulayıcı Ethereum ağına karşı kanıtlanabilir bir şekilde hareket ettiğinde meydana gelir. Slashing in mutlaka kötü niyetli olması gerekmez, örneğin yanlış yapılandırmadan olabilir. Doğrulayıcı, sistemin bütünlüğünü bozabilecek veya kendini bozabilecek şekilde hareket etti. Bu geri döndürülemez.
Slashing, doğrulayıcınız ne kadar uzun süre çevrimdışı olursa ve görevlerini yerine getiremezse, zaman içinde meydana gelen normal fon kaybı olan hareketsizlik cezalarıyla karıştırılmamalıdır.
Slashing’in amacı, Ethereum ağına zarar vermeye çalışanları caydırmak ve ağı amaçlandığı gibi sürdüren, denetleyen ve işletenleri tersine ödüllendirmektir. Slashing’in temel amacı, tarihsel kontrol noktalarının farklı bir görünümünü onaylayan çelişkili doğrulayıcı çatalları oluşturmak gibi, aksi takdirde Ethereum ağında gerçekleştirilmesi ucuz olabilecek saldırıları azaltmaktır.
Protokolü doğru bir şekilde takip eden bir doğrulayıcı, normal işlemlerde asla bölünebilir bir oy vermez. Doğrulayıcılar, yalnızca çevrimdışı oldukları için slash yemeyecektir. Burdan detayını okuyabilirsiniz.

Liveness: Dağıtılmış sistemler — blok zincirleri veya başka türlü — bir doğruluk kavramına sahiptir. Doğruluk iki kısma ayrılabilir: güvenlik ve canlılık (Liveness). Canlılık (Liveness), çok genel anlamda, eninde sonunda iyi bir şeyin olacağının garantisi olarak düşünülebilir. “Nihayetinde” önemlidir çünkü bu, iyi bir şeyin olması için gereken süre konusunda bir sınırlama olmadığı anlamına gelir. İşleri biraz daha spesifik hale getirmek, dağıtılmış bir sistemde, bir canlılık(liveness) örneği, dağıtılmış bir hesaplamanın sona ereceğinin garantisidir. Bir konsensüs mekanizmasında, canlılık(liveness), tüm süreçlerin/doğrulayıcıların/aktörün/ne olursa olsun, sonunda bir değer üzerinde anlaşmanın garantisidir. Güvenlik belirli bir sistemde asla kötü bir şey olmayacağının garantisidir. Konsensüs açısından, bu, iki sürecin/doğrulayıcının/aktörün/her ne olursa olsun farklı değerlere karar vermediği anlamına gelir.

Tüm bu çalışmaların arka planında, Ethereum’un Proof of Work sisteminin, Proof of Stake (aşağıda ayrıntılı olarak ele alınmıştır) lehine sonsuza dek kapatılacağı “ Merge” e yönelik sürekli ilerleme vardır.

Bu değişim döneminde bile, Ethereum ana ağı kesintisiz olarak devam ediyor, milyarlarca doları işliyor ve güvence altına alıyor.

EIP-1559 — Ücret Piyasası Reformu

5 Ağustos’ta EIP-1559, Ethereum ana ağında (mainnet) yayına girdi. Bu yükseltme, Ethereum’un “ücret piyasasına (fee market)”, kullanıcıların işlemlerini Ethereum blok zincirinde kaydettirmek için ödeme yaptıkları pazarı tanımlayan kurallar dizisine birkaç reform getirdi.

EIP-1559'un birden fazla hedefi vardı:

  • Bir kullanıcının işlemleri için fazla ödeme yapma olasılığını azaltın
  • Sıkışmış işlemlerin oranını azaltın
  • Yeniden kuruluş olasılığını azaltarak ve DOS saldırılarını daha pahalı hale getirerek protokol güvenliğini artırın
  • ETH’ye değer katabilecek ve Ethereum’un ekonomik güvenliğini artırabilecek ücretlerin bir kısmını yakın

Çoğu Ethereum protokolü yükseltmesinde olduğu gibi, bu, Ethereum topluluğu tarafından uzun yıllar süren araştırma, geliştirme, test ve tartışmaların sonucuydu. Vitalik tarafından hazırlanan 2014 tarihli bir blog gönderisi, erken fikirleri paylaştı, ardından Temmuz 2018'de bir ethresear.ch gönderisi ve 2019'da EIP taslağı (“Ethereum İyileştirme Önerisi”) paylaştı. Bunu, Tim Roughgarden’ın çalışması da dahil olmak üzere iki yıllık bir analiz ve tartışma izledi.

EIP-1559'un benimsenmesi henüz tamamlanmadı. Bazı cüzdanlar, borsalar ve diğer uygulamaların yeni ücret piyasasından tam olarak yararlanmak için kendi yazılımlarını yükseltmeleri gerekiyor.

Source: Pintail (https://pintail.xyz/posts/gas-market-analysis/)

Bu grafik, Ethereum “Tip 2” (EIP-1559 kullanan tx) ve “Eski” işlemlerdeki işlemlerin dökümünü gösterir. 2021'in sonunda, Ethereum’daki işlemlerin yaklaşık %35'i hala “eski” işlemleri kullanıyordu. Ancak, gaz tahminlerinin üretilme şeklini iyileştirdiği için eski işlemler bile EIP-1559'dan yararlanır.

MetaMask, Rainbow, MyCrypto, Frame, Trezor, Brave, Coinbase (and Coinbase wallet), Blockfi, FTX, ve diğerleri dahil birçok cüzdan ve borsa zaten EIP-1559 işlemlerini etkinleştirdi.

Değişikliğin yürürlüğe girmesinden dört ay sonra, EIP-1559, Ethereum’daki kullanıcı deneyimini iyileştirme hedeflerini gerçekleştiriyor:

Source: Pintail (https://pintail.xyz/posts/gas-market-analysis/)

Bu grafikte, mavi çizgi eski işlemler için medyan(ortalama) gaz fiyatını, turuncu çizgi ise tip 2 (EIP-1559) işlemler için gaz fiyatını gösterir. EIP-1559 uygulandıktan sonra, tip 2 işlemler eski işlemlerden ortalama olarak daha düşük olmuştur.

Source: Pintail (https://pintail.xyz)

Bu grafik, faydaları daha ayrıntılı olarak gösterir. Mavi çizgi, EIP-1559'un kullanıma sunulmasından bu yana iki tür işlem arasındaki gaz fiyatlarındaki farkı gösterir (çizgi ne kadar yüksekse, tasarruf da o kadar fazladır). Eski işlemler sürekli olarak 10–20 gwei daha pahalıdır.

EIP-1559 ayrıca, kullanıcıların dahil olmak için önceden fazladan ödeme yapmasını gerektirmeden (çoğu kullanıcı, takılıp kalmış işlemlere alışıktı, bunu yapıyordu) takılı kalmış işlemlerin olasılığını azaltmış gibi görünüyor.

Daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız, Pintail in bu gönderisine, Coinbase in bu gönderisine ve blocknative in bu gönderisine bakın.

YANIK KOKUSUNU HİSSEDİN

EIP-1559 ayrıca, her kullanıcının protokolü kullanmak için ödediği ücretin bir kısmının yok edildiği (“burned”) bir değişiklik getirdi. Bu, her işlemde toplam arzdan bir miktar ETH çıkarıldığı anlamına gelir.

Bu, Ethereum’u dünyanın en güvenli blok zinciri yapmak için daha geniş vizyonun önemli bir parçası olan ETH’ye değer kazandıran bir mekanizma yaratır.

Ethereum’un fikir birliği (consensus) mekanizması kısmen ETH’nin değerine bağlıdır. PoW kapsamında, madencilere ağı güvenceye alma çalışmaları için ETH olarak ödeme yapılır ve PoS kapsamında bu doğrudur, çünkü stake edenlere ağın güvenliğini sağlamak için hem ETH olarak ödeme yapılır hem de bu güvenliği sağlamak için ETH stake etmeleri gerekir.

Ücretlerin bir kısmını yakmak, protokolün kullanımı (tx ücretleri) ile ETH’nin değeri (arzı azaltarak) arasında bir ilişki yaratır. Ağustos ayından bu yana 2021'de 1,32 milyon ETH yakıldı.

(26 Ocak 2022 de yazıyı çevirdiğim tarihe kadar toplam 1.64 milyon ETH yakıldı.)

Source: Watch the Burn (https://watchtheburn.com/insights)

Sarı çubuklar, Ethereum’un yeterince yoğun kullanıldığı ve yeterli ücretin ödendiği, EIP-1559'dan gelen yanmanın her blokta meydana gelen yeni blok geçişini aştığı günleri ve haftaları temsil ediyor. Bunların mevcut PoW sistemi altındaki sonuçlar olduğunu ve PoS’a geçişin daha da düşük düzenlemeye olanak sağlayacağını unutmayın.

THE MERGE (BİRLEŞME)

Proof of Work’ten Proof of Stake’e geçiş, ilk günlerinden beri Ethereum topluluğunun vizyonu olmuştur.

Blockchain tasarımındaki ilk deneyleri başlatmak için Proof of Work gerekli olsa da, aradan geçen 12 yıl içinde daha iyi tasarımların mümkün olduğu netlik kazandı. Güçlü ekonomik güvenlik garantileri üretmek için çok daha güvenli ve olağanüstü miktarda enerji tüketmeyen tasarımlar.

Ethereum’un Proof of Stake sistemi, 7+ yıllık araştırma ve geliştirmenin doruk noktasıdır. Bu neden bu kadar uzun sürdü? Bu sürecin başlangıcından bu yana, Ethereum topluluğu merkeziyetçilikten (decentralization) ödün vermek istemiyor.

Günümüzde diğer zincirlerde farklı Proof of Stake sistemleri olsa da, çoğu merkeziyetçilik(decentralization) konusunda önemli tavizler veriyor. Bir tür delegasyona dayanırlar, yani blok doğrulamanın asıl rolü az sayıda staker’ın elinde merkezileştirilir.

Bazı topluluklar sabitleşirken, Ethereum yenilik yaptı. Ethereum’u maksimum düzeyde merkezi olmayan ve güvenli tutmak için yeni teknoloji ve teknikler geliştirildi. Ethereum’un PoS’unda kullanılan BLS imzalarındaki gelişmeler, binlerce düğümün fikir birliğine katılmasını sağlar, yani Ethereum’un PoS’unda herhangi bir yetkilendirme gerekli değildir. Bir avuç profesyonel bahis kuruluşu yerine binlerce bireysel doğrulayıcı katılır.

Aynı zamanda, Ethereum’un tasarımı, staking için teknik gereksinimleri düşük tutar. Herhangi bir dizüstü bilgisayarı olan herkesin evinden stake edebileceği ve profesyonel stake hizmetlerine benzer bir temele sahip olabileceği kadar düşük.

Ethereum’un Proof of Stake sistemi zaten yayında fakat henüz herhangi bir kullanıcı etkinliğini güvence altına almak için kullanılmıyor. Beacon Chain — Ethereum’un Proof of Stake mekanizması — 1 Aralık 2020'den beri büyük bir sorun olmadan çalışıyor.

Geçen yıl boyunca, kullanıcılar Beacon zincirine yaklaşık 26 milyar ABD doları değerinde 8 milyondan fazla ETH yatırdı:

Source: @Carvas (https://dune.xyz/queries/252741/473336)

Yapılması gereken kalan iş, mevcut Ethereum L1'i yeni Proof of Stake altyapısıyla birleştirerek Proof of Work’ün yerini almak.

Source: Trent Van Epps (https://twitter.com/trent_vanepps)

Beacon zincirinin gelişiyle birlikte, Ethereum topluluğu birleşmeye (merge) doğru birçok kilometre taşını geçti:

  • Nisan ayında Rayonism projesi, geliştiricilerin birleştirmeyi simüle eden test ağlarını ve bazı erken parçalama tasarımlarını bir araya getirdiğini gördü.
  • Ekim ayında, client ekipleri kısa ömürlü multi-client test ağı oluşturan Amphora inzivası için Yunanistan’da bir araya geldi.
  • Kasım ayında, Kintsugi testnet, en son spesifikasyonu temel alan uzun ömürlü bir çok istemcili test ağı ile çalışmaya devam etti.

Spesifikasyonlar tamamlandıktan ve yeni test ağları son kullanıcılar ve uygulama geliştiriciler tarafından kapsamlı bir şekilde kullanıldığında, Birleştirmenin(merge) deneme çalıştırmalarını gerçekleştirmek için mevcut test ağları kullanılacaktır.

Bu deneme çalıştırmalarının sorunsuz gittiğini varsayarsak, odak daha sonra son adıma geçecektir: Ana ağ üzerinde Merge’i gerçekleştirmek ve Proof of Work’ü sonsuza kadar sona erdirmek.

Client çeşitliliği

Ethereum, her biri Proof of Stake’e katılan toplam doğrulayıcıların farklı bir payına sahip olan birçok istemci uygulamasına sahiptir.

Bugün, client çeşitliliği optimal olmaktan uzaktır:

Source: https://twitter.com/sproulM_/status/1481109509544513539

İdeal bir dünyada, hiçbir istemci ağın %33'ünden fazlasına sahip olmamalıdır. Her bir istemci bu yüzdenin altındaysa, istemcide bulunan bir hatanın ağı etkilemesi riskini azaltır.

İdeal client çeşitliliği teorik olarak ulaşılabilir bir hedeftir: Ethereum’un son zamanlarda ortaya çıkan beşinci bir aday ( Lodestar ) ile 4 mükemmel staking clients (Lighthouse, Nimbus, Prysm, Teku) vardır.

Merge den önce, hiçbir istemcinin(client) ağın %50'sinden fazlasına sahip olmaması faydalı olacaktır. Çok fazla ayrıntıya girmeden, (olası olmayan) bir zincir çatalı(chain fork) durumunda, %50'nin altında kalan istemciler, istemci geliştiricilerin sorunu toplu bir slashing olayı olmadan düzeltmesi için bir güvenlik tamponu sağlayacaktır.

Daha iyi müşteri çeşitliliğine (client diversity) doğru ilerlemek herkesin çıkarınadır — çoğunluk müşterisinin geliştiricileri bile. Prysmatic Labs bu gerçeği kabul ediyor ve çoğunluğunu azaltmak için çalışıyor.

Üstteki paragrafın tam tercümesi aslında ağda yer alan doğrulayıcıların çeşitliliğinin önemli olduğu ve herkesin çıkarına olduğunu anlatır. Bunun ağda çoğunluğu elinde tutan validatör geliştiricilerininde istediğinden bahseder.

Stake ekosistemi genişliyor

Ethereum’un Proof of Stake i, hobilerden kurumlara kadar herkesin ETH’yi stake etmesine ve ağın güvenliğini sağlamaya katılmasına izin verir. Paydaş topluluğu büyüdükçe hizmetler, araçlar, altyapı ve uygulamalardan oluşan bir ekosistem gelişti:

  • Büyük ölçüde beklenen merkezi olmayan staking protokolü olan Rocketpool, Kasım 2021'de piyasaya sürüldü. Rocketpool, kullanıcıların herhangi bir staking altyapısını kendi başlarına yönetmek zorunda kalmadan ETH yatırmalarına ve staking ödüllerini paylaşmalarına olanak tanıyan bir protokoldür. Kısacası, protokolün kullanıcıları, ETH’lerini Rocketpool protokolü tarafından koordine edilen bireysel düğüm operatörlerinden oluşan bir ağa güvenli bir şekilde yatırır. Merkezi olmayan stake etme protokolleri, sağlıklı bir stake ekosistemini teşvik etmek için gerekli bir altyapı parçasıdır. Bu yazı itibariyle, 81K ETH Rocketpool’a yatırıldı.
  • Lido aynı zamanda bir staking protokolüdür, ancak mevcut uygulamasında ek güven varsayımları olan bir protokoldür. Ocak 2021'e kadar(beacon zincirinin piyasaya sürülmesinden 2 ay sonra), Lido ile 100K ETH stake edildi. Bu yılın sonunda, 33 bin benzersiz mevduat sahibi tarafından Lido’ya 13 milyar dolar değerinde 1,6 milyon ETH yatırıldı. Son zamanlarda, Lido, protokole hizmet eden operatör ağları arasında müşteri çeşitliliği konusunda iyi ilerleme kaydetti.
  • Bununla birlikte, Stake araçlarının ekosisteminde büyüme oldu.
  • StakeHouse topluluğu, eth-wizard’ı (hobiler için bir CLI stake kurulum aracı) ve Wagyu’yu (tek tıklamayla bir Ethereum stake etme kurulum aracı) yayınladı.
  • Mevcut node donanımı sağlayıcıları Dappnode ve Avado, Ethereum staking için tekliflerini genişletti
  • Stereum, açık kaynaklı bir node kurulum aracı başlattı

ETH’nizi stake etmek ister misiniz? Başlamak için en iyi yer ethereum.org’dur.

4. DAO’lar Devrilme Noktasını Geçti

Ethereum için en eski hayallerden biri “Merkezi Olmayan Otonom Organizasyonları” (DAO’lar) etkinleştirmekti. Ethereum, herkesin kodda keyfi kurallar yazmasına olanak tanıdığından, bu kuralları, insan gruplarının oylama veya diğer mekanizmalar yoluyla ortaklaşa kararlar almasına izin veren organizasyonel veya yönetişim sistemleri tasarlamak için kullanabiliriz.

DAO ekosistemi, geçtiğimiz yıl bir kırılma anı yaşadı. Mevcut DAO’ların işleri halletmek için basit ama uygulanabilir bir teknoloji yığını bir araya geldi ve yeni girenler, bir DAO’nun ne olabileceği ve kimlerin bir DAO’nun parçası olabileceği konusunda sınırları zorladı.

Anlık görüntüde DAO’lara katılan benzersiz aylık seçmen sayısı yıl boyunca arttı ve Kasım ve Aralık aylarında patlama yaşadı:

Source: Snapshot

Bugün, günlük aktiviteyi gören, üyelere ödeme yapan, ürünler oluşturan ve paylaşılan fonların kullanımına oy veren yüzlerce DAO var. Toplu olarak Ethereum üzerindeki DAO’lar, 16 milyar dolardan fazla değere sahip varlıkları yönetir.

Ama önce: DAO nedir?

“DAO”, çok çeşitli yapıları tanımlamak için kullanılır. Genel olarak, bir DAO, zincir üzerindeki bazı şeyleri toplu olarak yönetmek için Ethereum gibi bir blok zinciri kullanan herhangi bir grup insanı ifade eder. Bazen bu şey paradır (ETH veya bir DAO hazine fonundaki tokenlar gibi), ancak NFT’leri, MakerDAO gibi bir zincir üstü protokolün parametrelerini veya yukarıdakilerin tümünü de içerebilir.

DAO’lar 2016'dan beri Ethereum’da var olsa da, bu erken deneyler gerçek üründen çok bilim projesiydi.

Ancak son birkaç yılda DAO’lar pratik bir gereklilik haline geldi. İlk büyük itici güç, kendilerini güvenilir bir şekilde merkeziyetçi(decentralize) hale getirmek isteyen DeFi protokolleriydi. Protokoller üzerindeki kontrolü, tokenları (“governance tokens”) kullanarak oy kullanan kullanıcı kalabalığına devretti.

2020'de Compound gibi protokollerin öncülük ettiği temel yapı, Eylül 2020'de Uniswap gibi başlatılan birçok DAO için fiili standart haline geldi.

2021'de DAO büyümesi kayda değerdi çünkü DeFi protokollerinin dışında gerçekleşiyordu. Bu DAO’lar, zincir üstü organizasyonlar için mümkün olan tasarım alanının genişliğini göstermeye başladı.

  • Ethereum Adlandırma Hizmeti (ENS): İlk olarak 2017'de piyasaya sürülen ENS, kullanıcıların Ethereum hesapları, ETH olmayan kriptoları (Bitcoin dahil) veya bir web URL’si olarak kullanılabilecek basit kullanıcı adları (adınız.eth) oluşturmasına olanak tanıyan merkezi olmayan bir adlandırma protokolüdür. 2021'de ENS, ENS protokolünün belirli parametrelerini yöneten bir DAO ve ENS ekosistemini desteklemek için bir topluluk fonu başlattı.
  • ConstitutionDAO. Kasım ayında birkaç kısa gün içinde, internetin dört bir yanından gelen yabancılar, ABD anayasasının bir kopyasını satın almak için toplu olarak 44 milyon dolar topladı. Toplamda 17.521 farklı hesap bu çabaya bağış yaptı. Proje ana akım medyada değer kazandı ve yeni kuruluşların internetinin(the new internet of organizations) bir temsilcisi ile eski finans dünyası arasında bir ihale yarışmasına aracılık eden şaşkın müzayedecilerin vahşi canlı yayını ile sonuçlandı.
  • PleasrDAO bir tweet ile başladı ve kısa sürede bir yatırım kulübüne dönüştü. PleasrDAO, DAO tasarım alanının farklı bir bölümünü keşfediyor. On binlerce üyesi olan bir kitle organizasyonundan ziyade, üyelerin ortak satın almalar yapmak için sermaye biriktirdiği nispeten küçük bir yatırım kulübü. Özellikle, PleasrDAO, Doge 1/1 veya yayınlanmamış WuTang albümü gibi birkaç yüksek profilli kültürel varlık satın aldı.
  • Friends with Benefits (FWB), üyeliğin $FWB token ın mülkiyeti şeklini aldığı çevrimiçi bir sosyal topluluktur. Belirteç, çeşitli çevrimiçi ve çevrimdışı alanlara erişimi kontrol etmek için kullanılır: sohbet grupları, buluşmalar, akşam yemekleri, partiler sonrası vb.
  • MakerDAO bir DAO olarak başladı, ancak daha sonra 2018'de bazı geleneksel organizasyon yapıları kurdu. MakerDAO, Ethereum’daki ilk merkezi olmayan sabit para ve bugüne kadarki en başarılı DeFi projelerinden biri olan DAI sabit parasının yaratıcısıdır. Bu yıl MakerDAO, kuruluşunu sona erdirerek ve Maker protokolünün kontrolünü token sahipleri tarafından yönetilen bir DAO’ya devrederek söz verilen ademi merkeziyetçiliğe(decentralization) dönüşü tamamladı.

DAO’lar, geniş bir tasarım alanı sağlayan inanılmaz derecede genel bir araç takımıdır. Özel anahtarlar ve akıllı sözleşmelerle, insanların zincir üzerindeki varlıkları ve protokolleri ortaklaşa yönetebileceği neredeyse her türlü keyfi sistemi tasarlayabiliriz.

Sonuç olarak, DAO’lar için bu büyük fayda yelpazesini görüyoruz. Yakında bunlardan yararlı bir kategori olarak bahsetmek zorlaşabilir. DAO’lar, protokollerin kendilerini kurucu kontrolünden anlamlı bir şekilde ademi merkeziyetçi hale getirme araçları, çevrimiçi toplulukların ortak hedeflere ulaşmak için sermayeyi hızlı ve sorunsuz bir şekilde bir araya getirme araçları, yeni bir sosyal ağ türü ve toplu olarak kamu mallarını finanse etmenin yeni bir yoludur.

Bu yıl DAO’lardaki büyüme, başlamayı kolaylaştıran bir dizi yazılım aracıyla sağlandı.

Birçok DAO, basit bir araç kombinasyonu kullanır. Zincir üstü akıllı sözleşmeler için çoğu, Compound sisteminin bir çatalını(fork) kullanır. Oylama, Snapshot gibi projeler tarafından gerçekleştirilir ve bireysel tekliflerin tartışılması ve tartışılması, forumlarda bir söylem gibi gerçekleşir.

2021'de DAO’ları oluşturmak ve yönetmek için kullanılabilen araç yelpazesi genişletildi:

  • Mirror, insanların “Medya DAO’ları” oluşturmasına yardımcı olan bir araç paketi başlattı : Mirror’da oluşturulan içeriğin ortak yayınlanması ve sahipliği.
  • Coordinape, Yearn topluluğunun dışına çıktı. DAO üyeleri tarafından yapılan işler için verilecek tazminata karar vermeleri için bir çerçeve sunuyor.
  • Rabbithole, yeni kullanıcıları DAO’lara dahil etmek ve DAO’lar için çalışacak beceri ve kimlik bilgilerini oluşturmak için araçlar başlattı.
  • İleri görüşlü hükümetler, Wyoming’de olduğu gibi DAO oluşumunu ve raporlamasını kolaylaştırmak için yeni yasal yapılar geliştirdi.

DAO’lar, dünya çapında onları kullanmak isteyen milyonlarca insanın ihtiyaçlarına uyacak şekilde ölçeklendiğinden, üstesinden gelinmesi gereken sorun ve zorluk sıkıntısı yoktur. 2022'de ilerleme görmeyi umduğumuz birkaç önemli zorluk:

  • Bugün çoğu DAO, bir tür madeni para oylamasını kullanıyor. Bu, kararların bazı “governance token” sahipliğiyle orantılı olarak alındığı anlamına gelir. Madeni parayla oylama sistemlerinin bilinen birçok dezavantajı vardır. Proof of Humanity ve BrightID gibi sybil resistance için yapılan deneyler, yönetişim sistemlerini tokenlara değil, bireysel kişilere dayalı olarak oluşturmanın bir yolunu sunar.
  • Dağıtılmış grupların anlamlı bir şekilde ürünler oluşturmasını ve eylemleri koordine etmesini sağlayan yönetim yapılarını ve çalışma sistemlerini bulmak.
  • Hukuk sistemleri, üretken insan faaliyetinin yeni biçimlerine uyum sağlamakta çok yavaş olabilir ve DAO’lar istisna değildir. Net yasal çerçevelerin olmaması, DAO üyeleri için risk oluşturabilir. Dünyanın dört bir yanındaki yargı alanlarında bununla ilgili çalışmalar devam ediyor — ABD bağlamındaki son çalışmalar için David Kerr ve Miles Jennings’in bu makalesine bakın.

Bunları ve diğer zorlukları ele almak için yeni kuruluşlar ortaya çıkıyor. DAO Araştırma Kolektifi, DAO kurucularının bu sorulara yanıt ve bilgi bulmasını kolaylaştırmak amacıyla ortaya çıkan bir organizasyondur.

5. İleri!

Her yıl olduğu gibi, Ethereum ekosisteminde tek bir blog gönderisinde özetlenemeyecek kadar çok şey oluyor. Ancak Ethereum, yukarıdaki 4 temadan çok daha büyük — 2021'den birkaç gelişme daha:

  • Identity (Kimlik): Ethereum Alanadı Hizmeti (ENS), ekosistemin sürekli gelişimini finanse etmek için yüzbinlerce kullanıcıya, yüzlerce entegrasyona ve yeni bir DAO topluluk hazinesine (1,9 milyar $) sahip olarak cidi bir büyüme kaydetti. Proof of humanity ve BrightID, bir anti-sybil mekanizması olarak kullanım kazandı, Ethereum standardı ile oturum açma özelliği kazandı ve bir Ethereum kimliğine sahip olmak moda oldu.
  • Gaming (Oyun): Axie Infinity, 2,9 milyon kullanıcıya kadar inanılmaz bir büyüme gördü ve Ethereum üzerine kurulu en başarılı oyun haline geldi. Yield Guild gibi yeni tür kripto organizasyonları, oyna-kazan oyun ekosistemine olan ilgiyi artırdı. Skyweaver, Polygon’da piyasaya sürüldü ve Dark Forest v0.6'yı piyasaya sürdü ve kripto-yerel zincir üstü strateji oyununu izleyerek bir kült oluşturmaya devam etti.
  • Kamu malları finansmanı: CLRFund (herkesin kendi CLR’sini çalıştırmasına izin veren bir protokol) güvenilir kurulum törenini (Trusted Setup Completed) tamamladı ve birden çok tura olanak sağladı. Gitcoin, yıl boyunca 24 milyon dolardan fazla fon sağlayarak başarılı CLR ürününü sürdürdü. Optimism, kamu malları için geriye dönük finansman konusunda bir deney yaptı ve Ethereum Vakfı, client geliştirme ve bakımını sürdürülebilir bir şekilde finanse etmek için bir client teşvik programı başlattı. Uygulama düzeyinde inovasyona odaklanmak için yeni bir kamu malları organizasyonu — 0xPARC — başlatıldı.

2021, Ethereum topluluğu için yükseliş yılıydı. Ekosistem önemli kilometre taşlarını geçti ve Proof of Work’ün sonu göründü.

Piyasa lehinize olduğunda kazanan gibi hissetmek kolaydır. Dikkatini dağıtmak daha da kolay.

Ancak bu şehir kendi kendini inşa etmeyecek — Proof of Work’ün diğer tarafında görüşmek üzere.

Burada tam raporu görebilirsiniz.

Bu harika yazı için Josh Stark ve Evan Van Ness ‘e teşekkürler.

(Thanks to Josh Stark and Evan Van Ness for this great article.)

Beni twitterdan takip edebilirsiniz.

--

--

Eray USTA
Eray USTA

Written by Eray USTA

Web2/Web3 Developer / Tutor / Part Time Trader

No responses yet